Onderhands geld lenen in België

Een populaire manier van lenen in België is het afsluiten van een onderhandse lening. Een onderhandse lening is een geldlening tussen twee particuliere personen. Grote bedrijven, zoals banken en andere grotere kredietverstrekkers, worden buiten beschouwing gelaten. Dit is prettig voor mensen die bijvoorbeeld niet in aanmerking komen voor een lening op de traditionele manier. Ook wordt een onderhandse lening vaak gebruikt om een schuld of andere lening af te lossen, zodat de schuld – want een lening is eigenlijk een schuld – niet meer bestaat op papier. Het is een handige manier om te voorkomen dat je wordt opgenomen op de zwarte lijst, waar alle personen op geregistreerd staan die hun aflossingen niet naar afspraak verrichten. Als je op deze lijst staat, zal je geen nieuwe lening af kunnen sluiten. Behalve dus een onderhandse lening.

Goede afspraken maken
Ook bij een onderhandse lening is het van belang dat er goede afspraken worden gemaakt. Het is verstandig om een contract op te stellen waarin je afspraken over de terugbetalingstermijnen vastlegt. Ook wanneer je gaat voor slechts een mondelinge overeenkomst is het belangrijk om de eisen erg duidelijk af te spreken. Het gaat immers om het lenen van geld, en meestal geen hele kleine bedragen. Een onderhandse lening die niet goed wordt afbetaald kan vriendschappen kapot maken. Op het internet kan je voorbeeldcontracten vinden voor onderhandse leningen. Het klinkt misschien vreemd om een contract op te stellen met een vriend, kennis of familielid, maar dit zal alleen maar potentiële problemen voorkomen. Wanneer je te maken hebt met een achtergestelde lening, zijn deze afspraken nóg belangrijker. Je hebt bij een achtergestelde lening te maken met een faillissement, waarbij de schuldeiser voor deze lening geen voorrang heeft op andere schuldeisers.

Bij wie sluit je een lening af?
Wanneer je in geldnood zit maar niet in aanmerking komt voor een lening, is het erg belangrijk dat je vóórdat je om een onderhandse lening vraagt goed na gaat of dit een slim idee is. Zou het eventueel schadelijk kunnen zijn voor de relatie met de persoon? Kan je het deze persoon wel daadwerkelijk terug betalen? Veel mensen kiezen ervoor om te lenen bij familie, omdat in veel gevallen deze banden niet makkelijk stuk te krijgen zijn. Leen alleen onderhands bij een persoon waarmee je een erg goede band hebt, en maak duidelijke afspraken, zodat iedereen weet waar die aan toe is.